Els pobles

Deixa un comentari

  

CERVELLÓ

Els orígens del poble de Cervelló es remunten al segle X.

Va néixer entorn del seu castell, documentat en l’any 922, any que el Comte de Barcelona ho va vendre a Énnec Bonfill primer senyor de la baronía de Cervelló i també al costat de l’església  de Sant  Esteve, avui església de Santa María.

Les diferents masies al seu voltant constituïen el nucli de la població i rendien vassallatge al senyor del castell. La seva riquesa agrícola i ramadera va fer que la zona es desenvolupés.

La construcció del pont de Molins de Rei sobre el riu Llobregat va ser una nova via de comunicació a mitjan segle XVIII.  Un fet especial i transcendental perquè la població disgregada per les masies s’instal·lés al voltant de la nova via, estructurant-se com un nou nucli urbà, sent l’origen de l’actual poble.

Aquest fet al costat de l’inici de la industrialització van ser els motius que van afavorir el seu creixement i desenvolupament. Es van establir les indústries dels molins d’aigua, de farina i de paper així com la indústria de les moles de pedra, fent-se famosos en tota la comarca els picapedrers del poble.

Durant el transcurs del segle XIX la nova indústria del vidre va ser decisiva per al desenvolupament de Cervelló i els seus habitants.

En el segle XX la localitat, per la proximitat de Barcelona a tan sol 22 km, ha estat immersa a tot un procés de transformació i adequació de l’entorn urbà i territorial, on s’han creat diferents urbanitzacions que han propiciat el seu creixement.

La nova variant a la carretera N-340 en l’any 2003, després de llargues reivindicacions, ha suposat l’alliberament del trànsit al seu pas pel nucli urbà. Aquesta nova situació ha contribuït a la millora en els equipaments i serveis del poble que al costat del gran dinamisme dels seus habitants posa en relleu la modernització de Cervelló.

El vincle històric d’unió que ha propiciat l’Agermanament amb Sant Martin Le-Beau ha estat ésser el poble natal (1899) de l’Honorable President de la Generalitat Josep Tarradellas i Joan, resident al exili al poble frances, hasta la seva tornada a Barcelona el 1977.

 

SAINT MARTIN LE-BEAU

Saint Martin Le-Beau, un poble típic de la regió francesa de la Touraine. Esta  situat a 230 km de París, a 18 km de Tours capital de la regió, i a 9 km de Amboise, ciutat a la vora del riu Loire.

Els orígens es remunten a l’any 903,  en les ribes silencioses del tranquil riu Cher, es van escoltar els sorolls de les armes dels exèrcits normands. Després d’haver cremat tots els camps dels afores de Tours, els normands es van disposar a posar lloc a la ciutat. En aquelles circumstàncies és quan solen succeir els més increïbles i sorprenents miracles ….

Les portes de la ciutat prompte van cedir a causa de la violència dels cops dels assaltants, però els habitants de la ciutat persuadits que Sant Martin no els abandonaria, van decidir interposar les precioses relíquies del seu Sant en la superfície de les parets. A la vista del relicari, els normands, plens de terror, van decidir retrocedir i abandonar el lloc a la ciutat.

En reconeixement al seu Sant els Toursenses van construir, en el lloc de la batalla, una església que van cridar: Sanctus Martinus-de-Bell, i que avui dia es coneix amb el nom de Saint Martin Le-Beau.

El vincle històric d’unió per a l’Agermanament amb Cervelló va ser la residència de Josep Tarradellas i Joan, Honorable President de la Generalitat en l’exili, des de 1954 fins al seu retorn a Barcelona en 1977, a la finca de Clos de Mosny de Sant Martin Le-Beau.

Feu-nos el vostre comentari

Tu dirección de correo electrónico no será publicada. Los campos obligatorios están marcados con *

Este sitio usa Akismet para reducir el spam. Aprende cómo se procesan los datos de tus comentarios.